Ik wil geen paniek zaaien, ik wil de overheid niet vervloeken en ik wil ook niet mijn angsten verbergen.
Ik wil de dingen onder ogen zien en mijn best doen voor zoveel mogelijk mensen. Dit zijn tips van een ondernemer die niet graag naar tv-nieuws luistert, doet wat logisch voor hem is en niet aan de noodrem trekt.
Wat te doen als baas, manager, eigenaar?

1. Sta boven dingen. Paniek of apathie is niet gepast.

Volg niet alle berichten en laat je niet beïnvloeden door negatieve informatie die je bang maakt. Zonder dat je het wilt, zal het je emotioneel behoorlijk naar beneden halen. Kies liever de middelen en informatie die je écht nodig hebt om verantwoorde beslissingen te nemen. Je hoeft geen optimistische dwaas te zijn die alles weg lacht, maar over het algemeen moet je houding altijd vrij positief zijn.

2. Communiceer voldoende informatie over de toekomst

Mensen kijken nog meer dan normaal naar wat je doet, wat je zegt en hoe je beslist. Het is niet gepast te zwijgen of informatie achter te houden. Het is misschien niet nodig om alles uitvoerig te beschrijven, maar het zal zeker helpen om werknemers te informeren over veranderingen of nieuws dat hun werk zal beïnvloeden of waaruit duidelijk wordt dat je controle over de situatie hebt. Geen enkele informatie, een soort vacuüm, laat altijd ruimte voor leugens en geruchten. Laat het dus niet aan de verbeeldingskracht van mensen over, maar geef ze wat duidelijkheid en juiste gegevens.

Doe alles wat nodig is om het heden aan te kunnen. Hoewel dit impopulaire maatregelen kunnen zijn, moeten ze nog worden getroffen. Maar geef altijd aan wat de andere opties zijn, of waar aan gewerkt wordt. Tolereer geen buitensporige dramatisering van de situatie en voer alle communicatie uit om de situatie op te lossen.

Communiceer met uw mensen.
Vertel ze waar het bedrijf naartoe gaat en wat de volgende stappen zijn

3. Kun je niet produceren? Vind een manier om het anders te doen

Het management van een bedrijf dat door een gecompliceerde situatie wordt getroffen, waardoor het zijn hoofdactiviteit niet kan uitoefenen, moet zo snel mogelijk nadenken over hoe zij hun diensten of producten kunnen leveren. Welke andere productie kan de gedwongen stopzetting van de normale productie dekken? Het principe is dat om te overleven een ‘outflow’ (een naar buiten gerichte stroom van waardevolle diensten, producten of communicatie) nodig is. Dat is het enige dat ‘inflow’ (een naar binnen gerichte stroom) kan veroorzaken in de vorm van geld, steun of zelfs bewondering.

De crisis kan worden gezien als een nieuwe kans. We hebben de mogelijkheid om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Deze situatie kan het einde van iets versnellen, evenals de opkomst van iets anders.

  • Dit is natuurlijk iets dat elk bedrijf zelf moet bedenken. Maar het is zeker de moeite waard om een uitvoerige (al dan niet online-) bijeenkomst te organiseren met sleutelfiguren om alle mogelijkheden te bespreken. Ik raad aan om die mensen te betrekken die het positiefst zijn, ook onder normale omstandigheden. De grootste scepticus van het bedrijf zal je op dit moment waarschijnlijk niet helpen.

  • Als je geen oplossing kunt bedenken, vraag dan een paar van je klanten wat hen nu het meest zou helpen of hoe jij zou kunnen helpen. Innoveer, improviseer en verleg je grenzen in productie.

4. Betrek het hele team

Zelfs degenen die hun oorspronkelijke werk niet volledig kunnen doen, kunnen elders helpen of anders bijdragen. Jouw taak en die van de leidinggevenden is ervoor te zorgen dat elk teamlid iets waardevols produceert. Dit helpt niet alleen de organisatie, maar ook de persoon zelf. Productie handhaaft een goed moreel en als alles achter de rug is, zijn ze klaar om opnieuw aan het normale werk te gaan, misschien zelfs in een hoger tempo. En dat zal zeker nodig zijn.

5. Zorg ervoor dat je de promotie niet stop zet

Mogelijk krijg je ook te maken met budgetbeperkingen die je organisatie onnodig zouden belasten. Dat is slim. Het is echter zeker niet gepast om reclame, promotie en alles wat met communicatie te maken heeft te beperken naar potentiële of bestaande klanten. Blijf promoten en zorg ervoor dat het een promotie is die de levensvatbaarheid van je organisatie bevordert.

Beperk promotie en reclame niet.
Praat met je klanten of leads

6. Werk aan je mensen

Op dit moment kunnen we een geweldig team dat zich er samen doorheen slaat, het meest waarderen. Als je dat hebt, dan is dat geweldig en gefeliciteerd. Met zo’n team kan bijna alles worden overwonnen. Mocht dit nog niet het geval zijn, dan heb je op dit moment tijd om eraan te werken. Je kunt je concentreren op individuen en hun talenten, onbenut potentieel of gebieden die ze kunnen verbeteren verkennen. Je kunt een trainingsprogramma voor mensen ontwikkelen of zelf coachen. Je kunt ook geweldige teamleden toevoegen aan je team. Mensen die je zullen helpen bij het omgaan met alles wat nu op je pad komt. Daar is het helemaal geen slechte tijd voor – integendeel, het is een kans.

7. Vergeet je vrienden niet

Misschien gaat het prima met je en kun je je omgeving helpen, of misschien maak je je grote zorgen en waardeer je de hulp van vrienden. Vergeet niet dat je ons altijd kunt bellen of mailen. Ik beloof niet dat we met alles kunnen helpen, maar we zullen zeker een positief luisterend oor zijn om uw ideeën te ondersteunen. Communicatie gaat aan de verbeelding vooraf. Dus laten we blijven communiceren en er zal een oplossing worden gevonden.

Als je graag een vrijblijvend adviesgesprek wil met een gecertificeerde consultant over jouw bijzondere situatie bel ons dan en wij zullen ons best doen je verder te helpen!

Ontvang de laatste tips en tricks op het gebied van werving&selectie en ontwikkeling

Meld je aan op onze nieuwsbrief.

U bent nu ingeschreven!