Waarom is het belangrijk om te investeren in je mensen

26 augustus 2022

Vandaag willen we het met je hebben over waarom het belangrijk is om te investeren in je medewerkers. De werkloosheid is momenteel historisch laag, de vraag is vele malen hoger dan het aanbod waardoor men veelal creatief gaat zijn en dingen gaat aanbieden zoals een gratis vakantie voordat je begint of een instapbonus. De focus ligt daardoor voornamelijk op de nieuwe medewerker en de medewerker die al enige tijd werkzaam is wordt hierbij vergeten.

Juist nu is het belangrijk om in hen te investeren, laat de medewerker voelen dat hij wordt gewaardeerd. Niet alleen in loon maar ook door middel van de kans geven om zich te ontwikkelen. Het geeft je zoveel voordelen: ze raken gemotiveerder, krijgen meer kennis en niet onbelangrijk het geeft je een grotere kans dat ze blijven.

Door ze een opleiding of cursus te laten volgen zullen ze uitgedaagd worden en zien ze zichzelf groeien. Natuurlijk is dit geen verplichting maar bedenk wel dat het funest voor de organisatie is als een medewerker geen uitdaging meer ziet en zich verveeld gaat voelen. Hierdoor kunnen ze collega’s meenemen in een neerwaartse spiraal, wat natuurlijk nooit goed is.

Op 21 september openen we onze cursusruimte weer na een korte zomerstop. Schrijf jezelf of je medewerker in.

Profiteer deze maand nog van de oude prijzen voor onze cursussen, per 1 september zal er een prijsverhoging plaatsvinden. Wanneer je nu boekt en betaalt kan je nog van de huidige prijs gebruik maken.

Welke cursussen wij hebben lees je hier.

Enkele voorbeelden van cursussen zijn:

  • Hoe mensen beter te begrijpen: Tijdens deze cursus leer je onder andere de emoties te herkennen en leer je de meest effectieve manier hoe je hiermee om kan gaan. Hoe herken je de ‘rotte appels’ en hoe zorg je ervoor dat ze geen invloed hebben op de rest van het team.
  • Succesvol leidinggeven: Tijdens deze cursus leer je onder andere hoe en wanneer je op een gemakkelijke manier kan delegeren, welke stijl van leidinggeven het best bij je past en wat nou eigenlijk de taken van een leidinggevende zijn.
  • Bedrijfsanalyse: Tijdens deze cursus leer je onder andere hoe je de individuele resultaten van de medewerker meet en hoe je deze moet beoordelen. Hoe herken je trends en hoe speel je daarop in. Welke stappen moet je nemen om de resultaten binnen het bedrijf te verbeteren om zo het voortbestaan van de organisatie te optimaliseren.

Wil je meer weten neem dan contact met ons op

Ontvang de laatste tips en tricks op het gebied van werving&selectie en ontwikkeling

Meld je aan op onze nieuwsbrief.

U bent nu ingeschreven!