SLIM regeling – leren en ontwikkelen met subsidieaanvraag

 • Tot 100% subsidie voor gekwalificeerde bedrijven
 • Houd je werknemers gemotiveerd en in ontwikkeling met de hulp van de overheid
 • Wij nemen vrijwel alles uit handen, van het aanvragen van de subsidie tot het leveren van de dienst en de afhandeling
 • Het project is maatwerk, afgestemd op jouw onderneming

Wat is de SLIM regeling

De overheid helpt MKB ondernemers een handje met de SLIM regeling (Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen). Deze subsidie heeft als doel om leren en ontwikkelen in het MKB vanzelfsprekend te maken en betekent aandacht voor de ontwikkeling van het bedrijf en de medewerkers.

Juist als MKB ondernemer wil je de juiste mensen aan jouw onderneming binden en ze ook zo lang mogelijk gemotiveerd en gezond aan het werk houden.

Je kan de komende jaren investeren in de ontwikkeling van je personeel en je kan tot 100% van de kosten vergoed krijgen van de overheid. Klinkt goed toch?

Dit jaar zal er ongeveer € 48 miljoen uitgetrokken worden voor deze subsidieregeling.
Het maximale subsidiebedrag voor MKB is € 24.999,-

Voor wie is de SLIM regeling bedoeld?

 • Kleine MKB onderneming (<50fte en ≤ € 10 miljoen jaaromzet) 
 • Middelgrote MKB onderneming (<250 fte en ≤ 50 miljoen jaaromzet) 
 • Samenwerkingsverbanden
 • Grootbedrijven in de landbouw-, horeca- of recreatiesector

Optimum Performance is gespecialiseerd in de MKB sector.

Welke projecten vallen binnen de SLIM regeling

Activiteit A: Doorlichting onderneming. Bijvoorbeeld om een externe adviseur in te schakelen om je bedrijf door te laten lichten en een toekomstgericht opleidings- en ontwikkelplan te maken. Hiermee kan je bedrijf direct aan de slag.

Activiteit B: Loopbaan- en ontwikkeladviezen voor werknemers. Een loopbaan- of ontwikkeladvies stimuleert werknemers actief na te denken over hun toekomst. Dit helpt een ondernemer zijn medewerkers vitaal te houden. Daarnaast is het goed voor de strategische planning van het bedrijf.

Activiteit C: De regeling biedt ook ruimte voor initiatieven gericht op methoden die werknemers aanmoedigen in hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld door het oprichten van een bedrijfsschool, ontwikkeling van een systeem van ontwikkelgesprekken met werknemers of het opschalen en uitbreiden van succesvolle projecten.

Activiteit D: Derde leerweg. Een MKB werkgever kan een praktijkleerplaats aanbieden voor (delen) van een mbo-opleiding in de derde leerweg. Dat is een maatwerktraject voor volwassenen met werkervaring. Maar ook voor werknemers die een carrière switch willen maken.

Wanneer kan je de subsidie aanvragen?

Dit jaar, 2024 is het laatste jaar dat er nog SLIM subsidie aangevraagd kan worden. Het subsidie loket gaat nog twee keer open, namelijk in de maand maart en september. Omdat het verzamelen van alle gegevens voor de aanvraag wat tijd kost is het belangrijk om niet tot het laatste moment te wachten. Wij begeleiden je tijdens het traject en dienen de aanvraag voor je in. 

Neem contact met ons op als je wilt weten of je in aanmerking komt voor de subsidie.

Wij kunnen helpen optimaal te profiteren van deze subsidie

Recent onderzoek onder werknemers heeft aangetoond dat de kans om zich te ontwikkelen en te leren op de werkplek voor hen van groot belang is.

Door te investeren in een leerrijke omgeving zorg je voor een succesvolle onderneming met meer werkplezier, hogere productiviteit en minder ziekteverzuim. Dit maakt je natuurlijk zeer aantrekkelijk als werkgever.
Je kunt deze subsidie gebruiken om dit voor je werknemers te realiseren.

Wat doen wij voor jouw bedrijf?

 1. Neem contact met ons op en we bespreken samen welk project het beste bij je wensen past. (A, B of een combinatie hiervan).
 2. Wij regelen de aanvraag voor de subsidie en zorgen ervoor dat alles soepel verloopt. Wanneer de subsidie is toegewezen nemen wij gelijk contact met je op om alles in werking te zetten.
 3. Doorlichting van de onderneming uitmondend in een opleidings- of ontwikkelplan gericht op het inzichtelijk maken van de scholingsbehoefte vanuit het perspectief van de onderneming.
 4. Het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen ten behoeve van werkenden in de onderneming.

Hoe werkt het precies?

Zodra je hebt besloten dat je met ons samen de subsidie wilt aanvragen, gaan wij voor je aan de slag. Wij begeleiden je volledig bij de aanvraag en dienen voor jou de subsidieaanvraag in. We hebben hier al vele jaren ervaring mee en zorgen ervoor dat dit correct gebeurt. Uit onze ervaring blijkt dat 30 tot 50% van de aanvragers ingeloot wordt voor deze subsidie. Als je niet wordt uitgekozen, brengen wij geen kosten in rekening voor de service. We zullen je aanvraag in het volgende tijdvak opnieuw indienen. Het enige wat je hoeft te doen is ons wat basisinformatie geven voor de aanvraag en wij doen de rest.

Zodra we horen dat je aanvraag voor subsidie is toegewezen, gaan we aan de slag met je werknemers. 

Project A – Doorlichting onderneming

Voor dit project helpen we je om het bedrijf en de afdelingen als geheel te bekijken. Onze consultant bekijkt samen met de eigenaar en managers de marketingstrategieën, processen en toekomstplannen van het bedrijf. We werken samen met de managers om een analyse te maken van de sterke en zwakke punten in het bedrijf en in de verschillende afdelingen. Er worden verschillende analysemethoden gebruikt. De verzamelde informatie wordt gebruikt om een toekomstgericht trainings- en ontwikkelingsplan op te stellen. Dit plan is bedoeld om zwakke punten aan te pakken en ervoor te zorgen dat toekomstige plannen worden gerealiseerd door ervoor te zorgen dat het personeel wordt ontwikkeld zoals dat nodig is.  Het plan kan onmiddellijk na voltooiing worden uitgevoerd.

Project B – Loopbaan- en ontwikkeladviezen voor werknemers

Iedere individuele medewerker die aan dit project meedoet ontvangt een ontwikkeladvies gericht op groei in de huidige functie of eventueel naar een toekomstige functie. 

Waarom werken met Optimum Performance?

De projecten worden uitgevoerd door getrainde specialisten.
Mens en organisatie is onze core business. Wij helpen bedrijven de juiste persoon te kiezen welke een toevoeging aan het team is en geven trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Al onze medewerkers (in vaste dienst en freelancers) zijn volledig getraind in het helpen van mensen. Onze specialisatie is mensen hun eigen potentieel te laten ontdekken.

Wanneer je wil bespreken hoe jouw bedrijf kan profiteren van deze subsidie, neem dan contact met ons op.

We staan je graag vrijblijvend te woord.

Ontvang de laatste tips en tricks op het gebied van werving&selectie en ontwikkeling

Meld je aan op onze nieuwsbrief.

U bent nu ingeschreven!